Számlázóprogramok: mindent tudni fog a NAV

Forrás: ado.hu

A számlázásnak többféle módozata ismert: „kézi számlázás” ún. számlatömbbel, vagy számlalapokkal.

Történhet pénztárgép vagy taxaméter alkalmazásával, vagy számítógépes program útján is. Bármelyik módozatot is alkalmazza a vállalkozás, az adóhatóság részére ezen információkról adatot kell szolgáltatni. Eddig ez a számítógépes program útján előállított számlák esetében nem történt meg, csupán a másik két módozat esetében, azonban a 2014. július 1-jén hatályba lépett új rendelet újrafogalmazta a számlázó-programokkal szembeni követelményeket. A jövőben az adóhatóság teljes körű információkkal fog rendelkezni arra vonatkozóan, hogy a gazdasági események után egy adózó milyen úton teljesítheti számla-kibocsátási kötelezettségét.

A 2014. július 1-jén lépett életbe a 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet 11. és 13. paragrafusa, ami alapján 2014. október 1-jétől november 15-ig az adóalanyok kötelesek az általuk használt, vagy a már használatból kivont számlázó-programot, illetve online számlázó rendszer(eke)t a NAV felé az erre rendszeresített nyomtatványon bejelenteni.

A számlázó-program bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt 500 000 forintig terjedő mulasztási bírság kiszabására számíthatnak a fenti határidőt nem teljesítő adóalanyok.

A határidő jogvesztő, tehát minden 2014. október 1-jén használatban lévő programmal kapcsolatos bejelentést meg kell tenni november 15-ig, ezt követően csak az újonnan üzembe helyezett, vagy a használatból kivont programokkal kapcsolatos bejelentések teljesíthetőek.

Regisztráljon most!

Amennyiben most regisztrál oldalunkon, meghívjuk Önt egy ingyenes, egy alkalmas coaching folyamatban való részvételre.

Regisztráció

Legfrissebb híreink

Kérdések és válaszok a számlakiállításról 2017-ben

A számlakiállításról szóló cikksorozatunk soron következő részében körüljárjuk az egyszerűsített számla és a gyűjtőszámla alkalmazásának szabályait, és áttekintjük, hogyan lehet a számlát javítani, módosítani, illetve érvényteleníteni.

 

Bővebben...

Bekötnék az összes szálláshelyet a NAV-hoz

Adócsökkentésről, a bérszínvonal duplázásáról és a szálláshelyek bekötéséről a NAV-hoz beszélt a MTÜ vezérigazgatója.

 

Bővebben...

Sokan éltek az első házasok adókedvezményével

Havi szinten átlagosan 17 ezren érvényesítették az első házasok kedvezményét tavaly, az adóalap-kedvezmény összege 552,1 millió forint volt havonta – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóosztálya.

 

Bővebben...

Számlázóprogramok: mindent tudni fog a NAV

Publikálva: 2014-10-13

November 15-e a számlázóprogramok bejelentésének végső határideje. Ezután a NAV teljes körű információkkal rendelkezik arról, hogy a gazdasági események után az adózó milyen úton teljesíti számla-kibocsátási kötelezettségét – írja blogbejegyzésében az RSM DTM.

Bővebben...

Fizetniük kell a munkanélküli exdiákoknak

Publikálva: 2014-10-09

Havi 6810 forintot kell fizetniük a frissen végzett, munkanélküli diákoknak december 16-tól, hogy jogosultak maradjanak egészségügyi ellátásra - derül ki a NAV közleményéből.

Bővebben...

Amikor a magyar áfát kell megfizetni az uniós vásárlás után

Publikálva: 2014-09-26

Változnak az uniós áfa-szabályok 2015-től - mondta el az InfoRádiónak az RSM-DTM adószakértője. Hegedűs Sándor kiemelte: a szabályozás szerint az elektronikus úton, külföldről igénybe vett szolgáltatás után a magyar áfát kell megfizetni a jövő évtől.

Bővebben...